torstai 26. maaliskuuta 2015

(Fredags)mys

Aion ottaa ainakin kaksi asiaa ruotsalaisilta mukaani kotiin palatessani. Fikan lisäksi ruotsalaisissa nimittäin on fredagsmys. Oppikirjan mukaan ruotsalaiset rakastavat mysata varsinkin syksyisin ja talvisin, kun ulkona on pimeää ja kylmää. Silloin vaihdetaan päälle mukavat myskläder, sytytetään kynttilät, syödään hyvin tai sitten syödään tacoja, sipsejä ja juustonaksuja, katsotaan yhdessä televisiota, luetaan kirjoja ja kuunnellaan musiikkia. Tai sitten vain ollaan. Mysata voi toki milloin vain, mutta luonnollisesti otollinen aika on perjantai-iltaisin työ- ja kouluviikon jälkeen. Meillä Suomessakin juodaan kahvia ja vietetään mukavia "oleskeluiltoja", mutta fika ja fredagsmys ovat vielä vähän jotain enemmän.

Tänään puunasin oman huoneeni lisäksi myös yhteiset tilat. Se, mikä tapahtuu meidän kotona äidin toimesta lähes päivittäin, tapahtuu täällä kerran kahdessa kuukaudessa. Nimittäin keittiön pintojen puhdistaminen. Ja tähän mennessä asialla on ollut tämä äidin tyttö, joka nauttii puhtaudesta, mutta kuten siivoustiheyskin osoittaa, vielä huomattavasti äitiä vähemmän. Tiiviimpi tahti ei haittaisi, sillä tänään totesin, että ruoanlaitto on aina mukavaa, mutta kuinka se on suorastaan luksusta keittiössä, jossa astian voi laskea mille tahansa pöytäpinnalle eikä pystypintojenkaan katselu suuremmin inhota. Puhdas keittiö lämmittää mieltä vielä seuraavanakin päivänä, vaikka lattialle ei enää tohtisikaan astua sukkasillaan.

Huusauspäivän ja kouluviikon päätteeksi minulla on tänään torsdagsmys. Kuuntelen musiikkia ja sateen ropinaa, neulon pikkuveljelle villasukkia, juon kvällsro-teetä ja kirjaimellisesti nautin illan rauhasta. Rauha on nimittäin hyvin todennäköisesti mennyttä huomisaamusta alkaen, kun saan viikonlopuksi huoneeni täyteen jyväskyläläistä naisenergiaa. Åh, det blir toppenbra!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti